Het inbouwzwembad voor dummies: alles wat je moet weten

Een eigen zwembad in de tuin, waarom zou je dat doen? Dat kost toch maar enkel geld? Maar niets is minder waar, want een inbouwzwembad in de tuin heeft veel voordelen, waaronder het vermijden van zwemmen in andermans urine. Kom dit alles - en veel meer - te weten in dit artikel!

Inbouwzwembad

Een hygiënisch bad, altijd

Eerst en vooral, een ingebouwd zwembad zorgt voor jarenlang zwemplezier. Bovendien is zwemmen super gezond, zo verlaagt het onder andere je bloeddruk en cholesterol. Met de juiste chemicaliën is een eigen zwembad ook veel hygiënischer dan een openbaar zwembad, want onderzoek heeft aangetoond dat er ongeveer 75 liter urine zit, per derde van een olympisch zwembad. Tot slot zorgt een zwembad in je tuin zelfs voor een betere mentale gezondheid!

Hoog tijd voor een zwembad in je eigen tuin dus! Dankzij dit artikel kan je binnenkort een goed geïnformeerde keuze maken. Toch nog meer informatie nodig? Neem vrijblijvend contact op met RQ-Pools en wij helpen je graag verder!

Inbouwzwembad versus opbouwzwembad

Een zwembad in de eigen tuin is een droom voor velen. Maar als het gaat om de keuze tussen inbouw of opbouw, kunnen de meningen verschillen. 

Het inbouwzwembad: pro’s en contra’s

Het inbouwzwembad is een zwembad dat - logischerwijze - ingebouwd wordt in de grond. Het voordeel van een volledig ingegraven zwembad is dat het een naadloze uitstraling heeft. Het kan perfect geïntegreerd worden in de tuin, dankzij de vele opties en stijlen. Daarnaast kan je het water goed in de gaten houden, dit kan handig zijn bij spelende kinderen! Bovendien kan je er, indien het goed onderhouden wordt, levenslang van je inbouwzwembad genieten.

Maar een zwembad inbouwen brengt soms ook enkele nadelen met zich mee. Je zal (een deel van) je tuin tijdens de plaatsing kwijt zijn aan graafwerken. Daarnaast is een inbouwzwembad een investering, maar dankzij zijn lange levensduur zal je er wel de vruchten van plukken.

Het opbouwzwembad: voor- en nadelen

Het opbouwzwembad wordt boven de grond gebouwd. Er bestaan verschillende soorten gaande van een plastic opzetzwembad tot een houten opbouwzwembad. Het grootste voordeel is dat het vaak goedkoper is dan een inbouwzwembad. Je kunt het gewoon (laten) opzetten, waardoor je het zwembad ook makkelijk kunt afbreken.

Maar wees gewaarschuwd, want opbouwzwembaden hebben ook hun nadelen. Eerst en vooral zijn ze veel minder mooi en kunnen ze de esthetiek van je achtertuin verstoren. Bovendien zijn ze vaak veel kleiner en minder diep dan inbouwzwembaden, zo kan je minder goed baantjes trekken.

De uiteindelijke keuze ligt helemaal in jouw handen, maar kies wijs! Overweeg je een inbouwzwembad, dan ben je bij RQ-Pools aan het juiste adres. Wil je meer informatie over inbouwzwembaden? Lees dan zeker verder of neem gerust contact met ons op.

Verdrinken in keuze: alle soorten inbouwzwembaden opgelijst 

Zoals reeds aangehaald heeft een ingebouwd zwembad een lange levensduur. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over het zwembad dat je plaatst. Er bestaan veel verschillende inbouwzwembaden gebouwd uit verschillende materialen.

Wij sommen hieronder voor jou alle soorten op, met de bijhorende voor- en nadelen. Lekker makkelijk!

Houten inbouwzwembad

Bij een houten zwembad wordt de zwembadkuip vervaardigd uit voornamelijk houten planken. Houten zwembaden hebben veel mogelijkheden van afmetingen en vormen.

Het grootste voordeel van een houten zwembad is de prijs. Hardhout is namelijk een goedkopere grondstof dan polyester of beton, waardoor houten zwembaden goedkoper zullen uitkomen. Maar een houten zwembad heeft ook enkele nadelen: zo kan het hout splinters veroorzaken. Bovendien mag het houten zwembad niet voortdurend in grondwater staan, want dan kan het beginnen rotten.  Levenslang zal je het met dit type bad helaas niet doen.

Betonnen zwembad

Betonnen inbouwzwembaden zijn duurzaam en kunnen ook op maat worden gemaakt. Daarnaast zijn er ook heel veel mogelijkheden voor de afwerking. Wil je graag mozaïek, polyester of folie langs de binnenkant? Dat kan allemaal. Bovendien is beton heel duurzaam en kan je zwembad zo een leven lang meegaan.

Een betonnen zwembad is echter niet ideaal als je geen zin hebt in werkzaamheden. Eerst en vooral heb je de graafwerken voor de kuil, maar ook het gieten en plaatsen van het beton moet nog ter plekke gebeuren. Dit kan daarom enkele weken duren, het is dus even wachten tot je kan genieten van je zwembad!

Kunststof zwembad 

Bij een kunststof zwembad is de kuip van het bad gemaakt uit polyester of polyethyleen (HDPE-UV). Dit zijn duurzame kunststoffen, waardoor je verzekerd bent van jarenlang zorgeloos zwemplezier. De binnenkant van deze zwembaden is naadloos en glad en oogt dus zeer verfijnd.

Zowel polyester zwembaden als HDPE-zwembaden zijn makkelijk te installeren omdat ze uit één geheel bestaan. Het neemt dus ook minder tijd in beslag om het te plaatsen dan bijvoorbeeld bij een betonnen zwembad. Zo kan je sneller genieten van de warme zomerdagen in je zwembad!

Een polyester zwembad wordt vaak voorgevormd in een fabriek en geleverd in een stuk. Daardoor zijn er vaak minder maatwerkopties dan bij HDPE-zwembaden. Daarnaast kan het kwaliteitsniveau van polyester zeer verschillen. Een polyester zwembad kan bijvoorbeeld te maken krijgen met osmose, wat rotting en bijgevolg hoge kosten met zich meebrengt. Kies dus niet altijd voor de goedkoopste optie, maar voor kwaliteit! 

Vaak zie je op het internet vooral polyester zwembaden passeren, maar dat is zonde, want een HDPE-zwembad mag zeker niet onderdoen. Integendeel. Bij RQ-Pools hebben we zelfs alleen maar zwembaden uit HDPE-UV in ons assortiment. Dat is een duurzame kunststof die bestand is tegen uv-straling, waardoor het niet verkleurt. Doordat HDPE niet reageert met vloeistoffen, is osmose ook volledig uitgesloten - beter dan bij een polyester zwembad dus!

Bovendien kan elk type zwembad uit HDPE gebouwd worden, van zwemvijvers tot een skimmer zwembad. Bij RQ-Pools produceren wij bovendien alle zwembaden zelf, zo zijn ze volledig maatwerk. Je krijgt dus de volledige vrijheid om een zwembad naar jouw smaak te ontwerpen. Een glijbaan of duikplank? Niets is te zot!

Bij RQ-Pools kan je terecht voor het zwembad van je dromen! Neem contact met ons op en dan bespreken we samen alle mogelijkheden. Zo geniet jij binnenkort van je zwembad!

Stalen zwembaden

Deze zwembaden zijn opgebouwd uit stalen wanden, meer specifiek vaak RVS. Deze kunnen afgewerkt worden met kunststof, zo worden de wanden vrij van scherpe randen. Sommige mensen kiezen er echter voor om de metalen wanden zo te behouden. 

Wanneer de wanden niet worden afgedekt, kunnen lasnaden zichtbaar zijn in het staal van het zwembad. Ook kan dit zeer verblindend zijn wanneer de zon op het zwembad schijnt.  

Zie je het bos door de bomen niet meer? Neem contact op met RQ-Pools en dan adviseren onze experts je vrijblijvend over alle mogelijkheden voor jouw zwembad!

RQ-Pools voor een ingebouwd zwembad op maat

Naast het kiezen van een type zwembad, zijn er nog veel keuzes te maken. 

Bij RQ-Pools wordt je zwembad op maat gemaakt en wordt het volledig aangepast volgens jouw wensen. Het kan elke gewenste grootte, vorm en diepte hebben en kan worden voorzien van extra functies zoals een skimmer, een trapje, enzovoort. Daarnaast moeten er nog keuzes gemaakt worden over de afwerking zoals de kleur. Ook voorzien wij zwembaden met een ingebouwd rolluik, zo hoef je niet meer te prutsen met dat vervelende afdekzeil! 

Bij RQ-Pools kan je terecht voor zwembaden met zowel kleinere als grotere afmetingen, van productie tot plaatsing. Ook adviseren en begeleiden wij je graag bij alle keuzes die je moet maken. Bovendien bieden wij 20 jaar garantie, dus hoef je niet te twijfelen aan de kwaliteit van je zwembad!

Onderstaande afbeeldingen tonen enkele voorbeelden van zwembaden die wij reeds gebouwd en geplaatst hebben. Voel je het al kriebelen om een zwembad in jouw tuin te plaatsen? Neem gerust contact met ons op of vraag een gratis offerte aan bij RQ-Pools. Tijd om te genieten met een zwembad in je tuin!

Zwembaden op maat van je dromen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Zwembad aanleggen
Skimmer zwembad
Polyester zwembad
Plunge pool
Zwembad aanleggen
Skimmer zwembad
Polyester zwembad
Plunge pool

Zwembaden op maat van je dromen