Zwembad aanleggen: waar moet je rekening mee houden?

Wil je een zwembad aanleggen zodat je tijdens de warme zomermaanden een heerlijk frisse duik kunt nemen? Als je besluit een eigen zwembad aan te leggen, ben je beter goed geïnformeerd.

Zwembad aanleggen

Als expert in zwembaden aanleggen, geven we jou alle cruciale informatie die je nodig hebt voor je besluit een zwembad te (laten) plaatsen.

Hieronder overlopen we de belangrijkste overwegingen die je moet maken alvorens je een zwembad in de tuin laat plaatsen. Van de bouwvergunning en het type zwembad tot de effectieve aanleg en het onderhoud: lees zeker verder om volledig geïnformeerd te zijn.

1. Ga na of je een bouwvergunning nodig hebt

Wil je een zwembad aanleggen, dan ga je best na of je daarvoor een bouwvergunning nodig hebt. Daarvoor bekijk je beter wat de wetgeving omtrent zo’n bouwvergunning is. Bij de meeste projecten heb je namelijk geen bouwvergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad.

Of je een bouwvergunning nodig hebt voor het aanleggen van een zwembad hangt af van de grootte van het zwembad, je tuin en het gewest waarin je woonachtig bent. Ligt je tuin in kwetsbaar gebied, is het ver van je woning verwijderd of wil je je zwembad dicht bij de perceelgrens plaatsen? Dan zal je een vergunning nodig hebben.

Alles weten over een bouwvergunning voor je zwembad? Bekijk dan zeker dit artikel van testaankoop.

2. Kies welk type zwembad je wil

Eens je weet of je een vergunning nodig hebt of niet voor het plaatsen van je zwembad, is het tijd om na te denken over welk type zwembad je wil. Wil je een ingegraven of ingebouwd zwembad? Kies je voor een ingebouwd zwembad, dan heb je de keuze uit twee soorten zwembaden: bouwkundige zwembaden en monoblok zwembaden.

Bouwkundige zwembaden

Een bouwkundig zwembad wordt uit beton gemaakt en kan je zien als een heel traditioneel soort zwembad. Het voordeel van zo’n zwembad is dat je heel wat mogelijkheden hebt qua vorm.

De nadelen van een bouwkundig zwembad zijn dat de aanleg ervan veel tijd in beslag neemt en dat deze soort zwembaden ook erg prijzig zijn. Bovendien zijn bouwkundige zwembaden niet altijd even duurzaam: ze worden afgedekt met zwembadfolie die soms na vijf jaar al versleten is.

Monoblok zwembaden 

Monoblok zwembaden zijn een pak moderner dan de traditionele bouwkundige zwembaden. Hoewel je qua vorm niet zoveel mogelijkheden hebt als met een bouwkundig zwembad, kan je ook met een monoblok zwembad heel wat richtingen uit.

Een monoblok zwembad bestaat, zoals de naam het zegt, uit één stuk. Hierbij wordt er één kuip gemaakt uit polyester of polyethyleen in de door jou gewenste vorm, die nadien in de grond geplaatst wordt. Een voordeel van zo’n monoblok zwembad is dat het snel geplaatst is. 

Bovendien is het ook minder prijzig dan een bouwkundig zwembad en is het vaak ook duurzamer. Een nadeel van het monoblok zwembad is dat je beperkter bent op vlak van de afmetingen.

Wil je een perfect afgewerkt monoblok zwembad in de tuin? Dan zijn de zwembadbouwers van RQ-Pools jouw partner in crime. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

3. Zwembad laten aanleggen: bepaal je budget

Niet onbelangrijk als het aankomt op buitenzwembaden: bepaal je budget. Alleen zo kan je gerichte keuzes maken wanneer het aankomt op de afmetingen en voorzieningen van je zwembad. 

Hoeveel kost een zwembad?

Misschien heb je nog niet echt een goed zicht op hoeveel een zwembad kost. De kostprijs van een zwembad hangt uiteraard sterk af van tal van factoren. Daarom kan de prijs variëren van € 30 000 tot € 100 000 of meer. Voor een gemiddeld zwembad betaal je ongeveer € 50 000 en vanaf € 70 000 heb je al een high-end zwembad.

4. Bepaal de afmetingen en voorzieningen

Eens je je budget bepaald hebt, is het tijd voor de volgende stap: bepalen welke afmetingen je wil en welke voorzieningen je graag wil. Als je een beperkt budget hebt, zal je misschien eerder voor een plunge pool gaan. Heb je een groot budget? Dan kan je voor een groter zwembad gaan met bijvoorbeeld jet stream en verwarming.

Hoe groot mag je zwembad zijn?

Wil je elke dag baantjes trekken of wil je gewoon af en toe verfrissing tijdens die hete zomerdagen door even een frisse duik te nemen? Bij het aanleggen van een zwembad hou je dergelijke vragen best in je achterhoofd, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Welke voorzieningen moet je zwembad hebben?

Ga je een zwembad aanleggen, dan overweeg je best ook welke voorziening je graag wil. Sommige mensen voorzien hun buitenzwembaden graag van verlichting, zodat hun achtertuin er extra gezellig uitziet.

Wil je graag je zwembad verwarmen? Dan kies je best voor zwembadverwarming. Zo hoef je geen schrik te hebben dat je een duik neemt in ijskoud water.

Hou je van zwemmen maar heb je niet per se veel plaats voor een groot zwembad? Dan kan je ervoor kiezen om een jetstream in je zwembad te installeren. Zo kan je zwemmen in de tegenstroom.

Ook over de afdekking denk je beter goed na. Hoe wil je je zwembad afdekken in de winter of wanneer je het niet gebruikt, zodat de warmte niet ontsnapt? Daarnaast zijn ook de boordstenen, de zwembadtrap en de plage dingen waar je over moet nadenken voor de plaatsing van je zwembad. De afwerking van je zwembad doet er toe.

5. Kies een professionele zwembadbouwer voor een kwalitatief zwembad

Als je een zwembad laat bouwen, wil je natuurlijk dat dat op een correcte manier gebeurt. Een monoblok zwembad laten aanleggen is geen eenvoudige klus. Er moeten graafwerken gebeuren en de kuip moet kwalitatief zijn zodat die jaren meegaat.

Er zijn verschillende zwembadbouwers die monoblok zwembaden maken en installeren. Jij bent natuurlijk op zoek naar de juiste zwembadbouwer, die jouw droomzwembad perfect begrijpt en kan omzetten in realiteit. En eerlijk is eerlijk, niet elke zwembadbouwer kan net die zwembaden maken die zijn klanten willen.

Bij RQ-Pools hebben we jaren ervaring met het maken van kuipen en installeren van zwembaden bij mensen thuis. Onze klanten omschrijven ons als een echte zwembadspecialist die niet alleen kwalitatieve zwembaden verkoopt, maar ook een vlotte en vriendelijke service levert.

Interesse in een samenwerking met de experten van RQ-Pools? Neem gerust contact met ons op.

6. Onderhouden

Eens het zwembad gelegd is, kan je elke zomer opnieuw genieten van waterpret. Om ervoor te zorgen dat jouw zwembad lang meegaat, moet je het echter wel goed onderhouden. Een zwembad vraagt best wat onderhoud, maar dat hoef je heus niet allemaal op jou te nemen.

Bij RQ-Pools leveren we full service. Zodra we jouw zwembad geplaatst hebben, spreken we samen met jou af hoe we het onderhoud van jouw zwembad regelen. Wil je een jaarlijkse controle, of liever een onderhoudssessie om de zoveel maanden? Op basis van jouw noden zorgen wij voor het periodiek onderhoud van jouw zwembad.

Heb je nog vragen over het aanleggen van zwembaden, of wil je graag de mogelijkheden overlopen voor jouw droomzwembad? Neem vandaag nog contact met ons op zodat we samen jouw project kunnen bespreken.

Zwembaden op maat van je dromen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Zwembad aanleggen
Skimmer zwembad
Polyester zwembad
Plunge pool
Zwembad aanleggen
Skimmer zwembad
Polyester zwembad
Plunge pool

Zwembaden op maat van je dromen