Het polyester zwembad versus HDPE: welk zwembad heeft het meest te bieden (en minst te scheuren?)

Wil je graag een polyester zwembad? Geen slechte keuze, maar er zijn nog veel betere mogelijkheden. RQ-Pools geeft raad bij het kiezen van jouw inbouwzwembad.

Polyester zwembad

Een eigen zwembad in de tuin is een droom voor velen. Lekker pootje baden, baantjes trekken of dobberen op je luchtmatras op helder, lichtblauw water - het heeft voor elk wat wils. Maar vooraleer je een zwembad in je tuin plaatst, is het belangrijk om je te informeren over alle mogelijke opties.

Inbouwzwembaden bestaan in vele soorten en maten, gemaakt van verschillende materialen. Een van de bekendste soorten is het polyester zwembad. Maar is polyester wel echt het beste materiaal voor een zwembad?

Sinds enkele jaren is er een nieuw type materiaal op de markt, namelijk HDPE, dat grote beloftes met zich meebrengt. Maar is dit nu echt beter? RQ-Pools zocht het voor je uit

In dit artikel zullen we in detail het polyester zwembad met het HDPE-zwembad vergelijken. Benieuwd of er een grote winnaar uit de bus komt? Lees dan zeker verder. Indien je na dit artikel nood hebt aan extra informatie of op zoek bent naar een gratis offerte, neem dan gerust contact op met RQ-Pools!

Polyester zwembaden: de oldtimer van de kunststof zwembaden

Het polyester zwembad is een soort prefab zwembad waarbij de zwembadkuip uit polyester bestaat. Dit type zwembad bestaat al sinds jaar en dag en is snel geplaatst, waardoor het een heel populaire soort is. Het bestaat in verschillende vormen, maten en kleuren. Je vindt dus zeker en vast een polyester zwembad naar jouw smaak. 

Maar een polyester zwembad is allesbehalve perfect. Het materiaal verkleurt relatief snel en je kan te maken krijgen met osmose. Maar meer hierover later.

Polyethyleen: het geheime ingrediënt voor een zorgeloze zomer

Een PE-zwembad wordt gebouwd uit polyethyleen. Meer specifiek wordt dit zwembad vaak gebouwd uit HDPE-UV platen. Dit is een zeer sterk materiaal dat ook bestand is tegen uv-licht, waardoor dit de ideale oplossing is voor een duurzaam zwembad. Daarnaast hebben deze zwembaden een glad oppervlak, waardoor ze makkelijk te onderhouden zijn.

Doordat deze zwembaden opgebouwd worden uit platen, zijn er verschillende opties qua maat en vorm mogelijk. Bij RQ-Pools vervaardigen we onze zwembaden alleen uit polyethyleen, omdat we geloven dat dit het beste materiaal is. 

Bovendien is bij RQ-Pools de constructie van de zwembaden volledig maatwerk. Jij beslist dus helemaal zelf hoe je toekomstige zwembad eruit ziet, inclusief de afwerking! Wil je graag een trap, zitgedeelte, skimmers of inspuiters? Alles is mogelijk.

Wil je ook je eigen zwembad op maat laten maken? Neem contact op met RQ-Pools voor prijzen of meer informatie.

De grote gelijkenissen

Zowel een HDPE- als polyester zwembad zijn prefab zwembaden. Je hebt dus te maken met een voorgevormd zwembad dat in een geheel naar jouw tuin getransporteerd wordt. 

Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, want zo ben je in beide gevallen zeker van een snelle plaatsing. In tegenstelling tot bij een bouwkundig zwembad, zal je dus ook minder last hebben van werkzaamheden. En zo zal je ook kosten besparen op werkuren van techniekers..

Nog meer advies nodig? Neem vrijblijvend contact op met RQ-Pools en dan delen wij onze kennis graag met je!

Alle verschillen op een rijtje

#1: Redelijk voor de hand liggend: het materiaal

Een polyester zwembad wordt opgebouwd uit meerdere lagen om het zo waterdicht te maken. Toch kan een polyester bad echter nog te maken krijgen met osmose. Dit gebeurt wanneer zwembadwater zich nestelt in de polyester, wat zal zorgen voor rotting. HDPE daarentegen is een kunststof die niet reageert met vloeistoffen. Hierdoor is de kans op osmose helemaal uitgesloten.

Als je kiest voor polyester, moet je ook rekening houden met het feit dat dit materiaal na een tijd kan verkleuren. Daarom fabriceren wij bij RQ-Pools onze zwembaden enkel uit HDPE-UV, want dan is verkleuring uitgesloten. 

Doordat een polyester zwembad bestaat uit verschillende lagen, kan de kwaliteit ook erg variëren. Het is bijgevolg zeer belangrijk dat je een zwembadbouwer hebt die betrouwbaar is, zo ben je zeker van de kwaliteit van de gebruikte materialen! Als je al deze risico’s wilt uitsluiten, kies je dus beter voor een HDPE-zwembad.

#2: Kwetsbaarheid van het zwembad

Polyester is veel kwetsbaarder dan polyethyleen. Hierdoor heb je bij een polyester zwembad meer kans op scheuren. Daartegenover is een HDPE-zwembad veel minder vatbaar voor beschadigingen.

Krijg je regelmatig wilde kinderen (of volwassenen) over de vloer? Dan zal een HDPE-zwembad geschikter zijn voor jou!

#3 Keuzemogelijkheden

Bij polyester zwembaden  is er een groot aantal keuzemogelijkheden qua maten en vormen. Deze zwembaden worden gemaakt uit één stuk, waardoor de mogelijkheden niet oneindig zijn. 

De mogelijkheden bij HDPE-zwembaden zijn daarentegen eindeloos. Doordat deze zwembaden bestaan uit verschillende platen die aan elkaar gelast worden, zijn speciale verzoeken mogelijk. Het enige wat jammer genoeg niet mogelijk is, zijn ronde vormen. 

Wil je een standaard zwembad met rondingen? Dan kies je best voor een polyester zwembad. Wil je de afmetingen en afwerking van je zwembad helemaal zelf kiezen? Dan is een polyethyleen zwembad de beste optie.

#4 Prijs

Een HDPE-zwembad zal in de meeste gevallen duurder uitkomen dan een polyester zwembad, maar ze gaan vaak langer mee en vereisten minder reparaties. Zo zal dit op lange termijn mogelijk goedkoper uitkomen.

De grote winnaar: het HDPE-zwembad

Als je alle voor- en nadelen samenbrengt, is een HDPE-zwembad de beste optie. Bij RQ-Pools worden al onze zwembaden op maat gemaakt uit HDPE-UV platen. Zo ben je zeker van kwaliteit. Zelf zijn wij zo overtuigd van onze zwembaden, dat je er twintig jaar garantie bij krijgt!

Waar wacht je nog op? Neem snel contact op met RQ-Pools voor een gratis offerte!

Zwembaden op maat van je dromen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Zwembad aanleggen
Skimmer zwembad
Polyester zwembad
Plunge pool
Zwembad aanleggen
Skimmer zwembad
Polyester zwembad
Plunge pool

Zwembaden op maat van je dromen